WhatsApp

Diyabet Cerrahisi

Şeker Ameliyatı nedir? Kime yapılır?

Şeker hastalığı özellikle diyet, egzersiz ve ilaç kullanımı bilindik klasik tedavi şekilleridir.Bu klasik tedaviler her zaman başarılı olmayabilir. sadece hastanın şeker oranını belirli seviyede tutmak için de kullanılır, ve bu nedenle bu hastalık vücuda çok büyük zararlar verebilir. Göz, kalp, böbrek, damar yapısının bozulması gibi bir çok organ bu hastalıktan etkilenir.

Hastalar genellikle diyetlerine egzersizlerine ve ilaçlarına günlük yaşamlarından kaynaklanan (stres) sebelerle dikkat etmeyebilirler. Bu nedenle ilaç takviyesi devamlı değişkenlik göstererek vücuda zararları artabilmektedir. Bu yüzden klasik yöntemler beklentileri karşılayamadığı için başka çözüm arayışları kaçınılmaz olmuştur.

Son zamanlar da obezite ve tip 2 diyabet konusunda en etkili yöntem cerrahi uygulamadır.Cerrahi uygulamalar tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde % 85 in üzerinde tam yada kısmi iyileşme sağlanmaktadır.

Diyabet cerrahisi diye bildiğimiz cerrahi operasyonların tıbbı dilde karşılığı metabolik cerrahidir.Günümüz yiyeceklerinin aşırı kalorili olması ve organik olmaması ayrıca yemek yeme alışkanlığımızın neticesinde bu hastalığa yakalanmamız kaçınılmazdır. Aşırı yememize rağmen ince bağırsaklarımızın yeterince uyarılmaması insülin direncimizin artmasına sebeb olur.

Metabolik cerrahi yöntemle yemeğimizin miktarını azaltarak yemeklerin geçiş yollarında değişikliğe giderek gerekli hormonların aktif çalışmasını sağlar.Ayrıca hastada kalıcı vitamin ,mineral ve protein eksikliğini de gidermek gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden dolayı diyabet cerrahisinde midenin belirli bir oranda küçülmesi gerekir, Ancak bazı durumlarda hastanın mide büyüklüğü ile ilgili değil de sadece tip2 hastalığı olanlar da da mide ile ince bağırsak arasında yapılacak işlemle mide alınmadan insülin direnci normale dönüştürülerek şeker hastalığından da kurtulabilinir.

Diyabet ameliyatının işe yarayabilmesi için hastanın pankreasının insülin üretiyor olası gerekmektedir. Cerrahi işlemden önce tüm gerekli tetkiklerin yapılması vücudun durumu hakkında bilgi olması gerekmektedir.Ameliyata uygun olup olmadığı tetkikler neticesinde anlaşılır.

Bu cerrahi işlemler dünya sağlık örgütünce halen gelişim süresinde olduğundan şeker seviyeleri kontrolsüz olan, insülin kullanan, organları hasarsız yada hafif hasarlı olan hastaların cerrahisinde daha etkili olmaktadır.

Hasta Yorumları

Sorunuz mu var? Bizimle iletişime geçin!

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Danışmanlarımız sorularınızı memnuniyetle yanıtlayacaklar.